Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rodzinka Gość
|
Wysłany: Pon, 04 Lut 2013 21:30:51 Temat postu: rasy rowerowe w okolicy Brodnicy dla rodziny z dziećmi |
|
|
Witam serdecznie,
W trakcie przeszukiwania Internetu (w celu znalezienia informacji o trasach rowerowych) natknęłam się na stronę Brodnickiego Klubu Rowerowego. Pomyślałam sobie, że może Państwo pomogą mi w zaplanowaniu wycieczek rowerowych, bowiem okolicy nie znam, a w necie nie ma wielu szczegółowych informacji.
Jestem mieszkanką Gdyni i latem chciałabym spędzić kilka dni z rodziną w okolicy Brodnicy.
Poszukuję porad dotyczących wyboru dróg/tras na wycieczki jednodniowe dla rodziny z dziećmi (7 lat). Chodzi mi głownie o informacje dot. rodzaju nawierzchni (bruk, kopny piach itd), przewyższenia, przeszkody itp.
Może doradzicie Państwo jakieś łatwe i przyjemne trasy??
Pozdrawiam i z góry dziękuję za poświęcenie mi czasu.
Julia |
|
Powrót do góry |
|
 |
lukas_
|
Wysłany: Wto, 05 Lut 2013 11:44:41 Temat postu: |
|
|
W okolicy jest mnóstwo tras rowerowych z tym że nie wszystkie są oznaczone i nie wszystkie pasują do spokojnych wypraw z dziećmi.
Ważną kwestią jest też to czy zna się teren, jeśli nie proponuję zakupić mapę Pojezierza Brodnickiego.
Z grubsza trasy light można objechać jezioro Niskie i Wysokie Brodno zahaczając o gród Foluszek, inna dobra trasa to przez Bobrowiska do Nowego Dworu i powrót przez Tamę Brodzką (można jechać dalej na Maderę i Długi Most ale to z dziećmi nie polecam), trasa nad jezioro Chojno też jest ciekawa, okolice na Szczukę i Jastrzębie po asfalcie. Naprawdę jest tego sporo i każdy może wybrać coś dla siebie. Warto też odwiedzić ścieżki dydaktyczne znajdujące się na Pojezierzu. Życzę miłego i aktywnego spędzenia wolnego czasu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Heimdall
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw, 07 Lut 2013 15:47:05 Temat postu: |
|
|
Wielkie podziękowania dla lukas_ i Heimdall!!
Chętnie skorzystam z Waszych cennych wskazówek.
Serdecznie pozdrawiam
Julia |
|
Powrót do góry |
|
 |
PAstuch

|
Wysłany: Czw, 07 Lut 2013 16:53:15 Temat postu: |
|
|
Fajna jest też trasa do j.Bachotek przez Tamę Brodzką (w tamie skręca się w las) tzn. w stronę Tamy Brodzkiej jest trochę pod górkę potem w lesie jest kawałek drogi asfaltowej a potem żwirowej. Potem można się ochłodzić w jeziorku i z powrotem jest przyjemna trasa prawie cały czas z górki ^^ |
|
Powrót do góry |
|
 |
rodzinka Gość
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PAstuch

|
Wysłany: Pią, 08 Lut 2013 14:47:53 Temat postu: |
|
|
w 90% trasa którą Ci podałem to "Zielonym szlakiem wzdłuż jez. Bachotka" |
|
Powrót do góry |
|
 |
mikus401

|
Wysłany: Pią, 08 Lut 2013 21:51:27 Temat postu: |
|
|
każdą trasę można korygować do własnych potrzeb ,i chęci do jazdy ...ja je przejechałem z moimi wnukami nie było żadnego problemu...tylko sobie zaplanować i zabrać na trasę kocyk jedzenie i nie ma sprawy z pokonaniem |
|
Powrót do góry |
|
 |
lukas_
|
Wysłany: Pią, 08 Lut 2013 21:56:26 Temat postu: |
|
|
i duuużo wody  |
|
Powrót do góry |